Voeding.

De meeste konijnen krijgen brokjes te eten. Hierin zit alles wat ze nodig hebben. Daarnaast is goed hooi erg belangrijk voor het konijn. Groenvoer mag (met mate!) altijd bijgevoerd worden. Van droogvoer of gemengde korrel mag je slechts30 gram per kg lichaamsgewicht geven.

Er is in dze handel een grote keuze aan samengesteld konijnenvoer. Het meeste is bestemd voor "mestkonijnen". Dit zijn dieren die helaas niet lang leven en deze voeding is er dan ook op gericht het konijn in zo kort mogelijke tijd vet te mesten. Deze voeding is uitermate ongeschikt voor knuffel- of raskonijnen. De voeding bevat ook erg veel zout en dat is slecht voor de nieren. Het kan o a aanleiding geven tot nierstenen.

Het is daarom beter uw knuffel korrels voor te zetten die speciaal ontworpen zijn voor dwergkonijnen. Hieraan is meestal geen coccidiostaticum toegevoegd en dat is maar goed ook. Dat moeilijke woord staat voor een product tegen een gevreesde konijnenziekte, coccidiose. Nu moet dat soms wel bestreden worden; het is echter beter de dieren daar nu en dan tegen te behandelen en niet continu. Door het altijd te geven bouwen de coccidien (ééncelligen die de oorzaak van de ziekte zijn) een weerstand op tegen dit product.

In Belgie is het voer Crispy cunni van Versele Laga een aanrader. Prijs - kwaliteitverhouding is OK. In Nederland raden vele mensen Hope Farms aan. Het zal wel goed zijn, maar naar mijn ervaring moeten de dieren half uitgehongerd zijn vooraleer ze er willen van eten. Dat maakt mij een beetje wantrouwig.