Ziektes

Niezen: (Snot, pasteurellose)

Niet zo onschuldig als bij mensen. Een enkele keer kan wel eens gebeuren als het hooi wat stoffig is geweest, maar als het blijft aanhouden kan het wijzen op een enge ziekte de in de volksmond "snot" en door dierenartsen Pasteurellose wordt genoemd.
De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, die ook nog andere lichaamsdelen kan aantsten. Het konijn moet een kuurtje met antibiotica. Eens de ziekte chronisch wordt is ze heel moeilijk te genezen. Raadpleeg uw dierenarts!

Pasteurellose kan ook middenoorontsteking veroorzaken en dan houdt het konijn de nek schuin. We spreken dan van Gedraaide nek. Deze aandoening kan ook met antibiotica worden verholpen maar ook oordruppeltjes werken goed.

Diarree

Diarree bij konijnen kan vele oorzaken hebben, van onschuldig tot levensbedreigend. Diarree bij heel jonge konijnen heeft vaker een dodelijke afloop dan bij oudere konijnen die al wat meer weerstand hebben opgebouwd.
Diarree wordt dikwijls veroorzaakt door de voeding. Het konijn heeft bijvoorbeeld nogal wat sla te eten gekregen of de buitenste bladeren van bloemkool en heeft daardoor een weinig gebonden ontlasting. In dit geval ligt de oplossing voor de hand. Stoppen met het geven van groenvoer, volop hooi en schoon drinkwater ter beschikking stellen en na een dag of wat is alles weer normaal. Het konijn zal in bovenstaand geval ook niet echt ziek lijken.
Is uw konijn gewoon groenvoer te krijgen, dan mag je gerust planten te eten geven, die diarree tegen gaan. Frambozenstruiken en aardbeibladeren, ook eikenblad en brem helpen goed. Ook wil Stopthee van Dokter Ernst wel eens helpen.

In sommige gevallen is coccidiose de oorzaak van diarree. De dierenarts kan heel gemakkelijk nagaan of je konijn coccidiose heeft door een meststaal te onderzoeken onder de microscoop. Een behandeling met sulfamide zal dan volgen en mits tijdig gestart ook genezing brengen.

Heel veel fokkers worden de laatste jaren geconfronteerd met een nieuwe ziekte bij hun konijnen, die men dikke buikenzekte is gaan noemen. Veel onderzoek wordt hierop gedaan, maar een echte remedie is helaas nog niet gevonden. Vaak wordt de ziekte toegeschreven aan clostridiumbesmetting. Symptomen zijn een zeer erg opgezwollen buik, waterige, groenachtige en stinkende diarree. Het konijn heeft veel pijn en de afloop is bijna altijd fataal.

Jer doet er goed aan om steeds in geval van diarree de dierenarts te raadplegen.

Coccidiose

Cocciden zijn eencelligen, die het darmstelsel en de lever van konijnen zowel als andere dierenleven . Cocciden zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstelsel van een konijn en een veel voorkomende oorzaak van ziekte van jonge konijnen.

De symptomen van coccidiose treden meestal op tijdens of vlak na stress, bijvoorbeeld door weersveranderingen, omgevingsveranderingen, een lange autorit, een zeer vieze kooi of bij koorts. In het algemeen wordt het darmkanaal het eerst aangetast, wat soms resulteert in diarree. In ernstige gevallen is de ontlasting waterig, met stukjes ontlasting en kan er zelfs bloed in de ontlasting voorkomen. Het konijn droogt hierdoor snel uit, verliest gewicht, wordt lusteloos en wil niet meer eten en/of drinken.

Alle konijnen-cocciden zijn leden van dezelfde familie, de Eimeria. Er zijn 12 soorten konijnen-cocciden gesignaleerd, maar slechts een paar hiervan zijn belangrijk genoeg om een konijn ziek te maken en verder moet de weerstand van het konijn verminderd zijn, of er moeten twee of meer verschillende cocciden aanwezig zijn om ziekte te veroorzaken.

Daarom is de precieze rol van de verschillende soorten cocciden in het veroorzaken van een ziekte niet helemaal bekend. Intussen hoeft bij de aanwezigheid van slechts een paar coccide oocysten (het stadium dat de cocciden zich in de uitwerpselen van het konijn genesteld hebben) bij een parasitair onderzoek van de keutels niet perse de diagnose coccidiose gesteld te worden.

Eimeria stiedae

Slechts een soort, Eimeria stiedae, die in de lever parasiteert, wordt buiten het darmstelsel gevonden. Eimeria stiedae kan in elke grote groep konijnen gevonden worden, van fokkerij tot opvangcentrum.

Er kunnen lichte infecties zijn zonder symptomen, of er kan lichte of vertraagde groei van de cocciden zijn, maar de ziekte kan fataal verlopen, vooral bij jonge konijnen. Bij baby-konijntjes kan de leveraantasting zo snel gaan, dat ze van het ene op het andere moment dood omvallen! Zwaar geinfecteerde konijnen vertonen tekenen die wijzen in de richting van storing van de leverfunctie en blokkering van de galwegen. Deze konijnen stoppen met eten en verzwakken: op het laatst van de ziekte hebben ze diarree of verstopping. Soms is de (onder)buik vergroot en de huid kan een gelige kleur krijgen. Rontgenfoto’s kunnen uitwijzen dat de lever vergroot is en dat er veel vocht in de buik zit.

Als medicijn zijn sulfamiden het meest geschikt gebleken.